آهک ( آهک زنده | آهک هيدراته | آهک صنعتي | آهک ساختماني | آهک پخته | آهک کوبشي )


آهک چيست؟


آهک يکي از قديمي ترين مواد معدني شناخته شده تاريخ بشري است و به دوران رم قديم و مصريان که در امور بناسازي مصرف کرده‌اند بر مي‌گردد و سه هزار سال پيش ايرانيان طريقه ساخت شفته آهک را مي‌دانستند و از اين ماده در ساختن پي بنا، پل ها، آبگيرها و … استفاده ميکردند. آهک سبب ايجاد صنعت سيمان نيز شده چرا که ماده اصلي تشکيل دهنده سيمان آهک مي باشد. امروزه در سطح دنيا ميليون‌ها تن آهک در ساختمان سازي و توليد سيمان و ساير صنايع به دليل خصوصيات ذاتي که دارد و قابل دسترس بودن آن، به عنوان يکي از عناصر مهم استفاده مي‌شود. ماده اصلي آهک اکسيد کلسيم مي‌باشد که يک ترکيب قليايي قوي است و مي‌تواند با کليه اسيدها ترکيب شود. معمولاً بيشترين توليد آهک زنده تبديل به هيدراته شده و به صورت جامد يا مايع با استفاده از عکس العمل‌هاي مربوطه در صنعت استفاده مي‌شود و چون واکنش آهک زنده و آب همراه با حرارت زياد است، از اين رو در بسياري از صنايع آهک هيدراته که تا حد زيادي پايدار است استفاده مي‌گردد.


کاربرد آهک زنده و آهک هيدراته


به دليل خصوصيت ذاتي آهک و قابليت قليايي شديد و ارزان بودن آن در مقايسه با ساير قلياها کاربرد زيادي در صنايع مختلف دارد که از آن جمله مي‌توان به موارد زير اشاره نمود:


1-صنايع في از جمله صنايع فولاد و ذوب آهن


2- صنايع پتروشيمي


3- صنايع مصالح ساختماني مانند سيمان، سراميک، موزائيک، پودر سنگ، آجرهاي ماسه آهکي


4- صنايع شيشه


5- تصفيه آب‌هاي آشاميدني و صنعتي


6- تصفيه فاضلاب‌هاي صنعتي و شهري


7- سفيد کننده‌ها


8- توليد کربيد کلسيم کربنات(کاربيد)


9- احياء استخرها و مرداب‌ها


10- صنايع رنگ سازي


11- مصارف کشاورزي (اصلاح خاک و خنثي سازي زمين‌هاي اسيدي و سموم و ه کش)


12- مصرف در فرآورده‌هاي نسوز


13- صنايع چرم و دباغي


14- مرغداري‌ها، دامداري‌ها، حوضچه‌هاي پرورش ماهي و همچنين تأمين کلسيم در خوراک جوجه‌هاي گوشتي


15- به عنوان ترد کننده در تهيه مرباها (بالنگ، کدو، پوست مرکبات و …)


16- کارخانجات قند و شکر


17- زيرسازي و آسفالت


18- معادن ذغال سنگ (به عنوان نرم کننده ماده منفجره)


19- ساير صنايع (کاغذ، خمير کاغذ، لاستيک سازي، ضد يخ و …)


20- پالايشگاه‌ها و نيروگاه‌ها


21- شرکت نفت (مناطق نفت خيز جهت حفاري چاه‌ها)


کاربردهاي مهم:


آهک کاربردهاي فراواني در ساختمان‌سازي و همچنين تهيه و توليد فرآورده‌هاي صنعتي و شيميايي دارد، در ادامه به برخي از اين موارد اشاره مي کنيم:



  • توليد ظروف چيني : ظروف و وسايل از جنس چيني در واقع از نوعي سراميک هستند و به دو دسته چيني‌هاي سخت (چيني اصل) و چيني‌هاي بدلي (غير اصل يا غير سخت) دسته بندي مي‌شوند.

  • توليد شيشه‌هاي معمولي : شيشه‌هاي معمولي به طور عمده شامل سيليس، کربنات کلسيم، کربنات سديم و زغال کک مي‌باشند.

  • تهيه ساروج : ساروج يا ملات، مخلوط و ترکيبي از آهک ، ماسه و آب است. اين ماده بر خلاف سيمان آب را جذب نکرده و سفت نمي‌شود، اما در مجاورت هوا به دليل جذب کربن دي‌اکسيد و در نهايت تشکيل سنگ آهک، به‌تدريج سفت مي‌شود.

  • دباغي پوست : پيش از دباغي پوست بايستي عمليات آماده‌سازي را به منظور حذف ضايعات باقيمانده روي پوست، انجام داد. يکي از موادي که در فرآوري و آماده سازي پوست خام استفاده مي‌شود آهک مي‌باشد. که پس از آن از سولفات آهن و سولفات آلومينيوم جهت عمليات آهک‌گيري در فرايند دباغي و توليد چرم استفاده مي شود.

  • از مصارف عمده اين ماده در صنايع شيميايي، تهيه هيدروکسيد سديم از کربنات سديم و هيدروکسيد آمونيوم از کلريد آمونيم است.


روش توليد آهک هيدراته :


1. روش سنتي
2. روش صنعتي (ماشيني)
3. تهيه از ماسه بادي
1. روش سنتي : در اين روش در محل وجود معدن آهک حفره‌هايي ايجاد مي‌کردند و نهايتاً بر روي زمين جاي کوره را کمي گود کرده و در آن بته و سنگ آهک را لايه لايه روي هم مي‌چيدند، روي آن را با گل مي‌پوشاندند، کوره را از پايين آتش مي‌کردند و روي آهک و خاکستر را مرطوب نگه مي‌داشتند. اين کار باعث شکفته شدن آهک مي شود، آهک به صورت مايع از حفره‌هاي زيرين خارج مي‌شود. Ca(oH)2 ايجاد شده در طبيعت با آب ترکيب شده و اين پروسه ادامه مي‌يابد.


2. روش صنعتي : در اين روش سنگ‌ها را از معادن با سايزهاي بزرگ داخل بونکر مي‌ريزند. زير بونکر دستگاهي به نام feeder وجود دارد که سنگها را به سمت داخل هدايت کرده ، با تناژ مشخصي وارد سنگ شکن فکي مي‌کند. در اين قسمت سنگ‌ها به قطر بين 20 تا 30 سانتي متر تبديل مي‌شوند. تسمه نقاله‌هايي که از پايين به بالا در حرکت هستند، مواد حاصله را داخل بونکر ديگر ريخته، مواد از بونکر دوم وارد feeder که زير بونکر است شده و از آنجا به سنگ شکن چکشي منتقل مي شوند. خروجي اين قسمت سنگ‌هايي از سايز بين 5 تا 12 سانتي متر مي‌باشد. مجدداً مواد حاصله توسط تسمه نقاله‌هايي وارد سرند مي‌شوند. در اينجا خاک از سنگها توسط سرند جدا مي شود. سپس باقيمانده مواد وارد بالابرهاي خاص شده و از بالا توسط دريچه‌هاي هيدروليک به کوره منتقل مي شوند.
در کوره در ارتفاع 6 متري از پايين دور تا دور مشعل‌هايي وجود دارد و همچنين يک فن دودکش جهت انتقال حرارت مشعل به سرتاسر کوره از بالا عمل مکش را انجام دهد. در اينجا مواد شروع به پختن مي کنند.
در پايين کوره 3 دريچه پنوماتيک وجود دارد که بصورت اتوماتيک باز شده و آهک پخته در قسمت زيرين کوره توسط نوار نقاله‌هايي وارد skip ديگري شده، سپس وارد سيلوي آهک مي شوند ، آهک پخته شده توسط آسانسور وارد بونکر ديگري که در ارتفاع قرار دارد، مي شوند. در اين قسمت توسط دستگاه هيدراتاسيون، عمل هيدراتاسيون انجام شده و پودر آهک توسط دستگاه جدا مي شود.


3. تهيه آهک از ماسه بادي : با آنکه ايران داراي منابع زيادي از سنگ آهک است، در برخي نقاط مانند خوزستان و کناره شمالي خليج فارس و درياي عمان به ميزان فراواني آهک وجود دارد. ماسه آهکي را نيز مي‌توان مانند سنگ آهک پخت و تبديل به آهک زنده کرد، و با اين روش آهک شويي، آهک آبديده را از ناخالصي‌ها جدا نمود. اين آهک شکفته را مي‌توان در ساختن ملات ماسه – آهک و شفته آهکي مصرف کرد. آهک شکفته پخته شده از ماسه‌هاي آهکي داراي ويژگي‌هاي معمول ين ماده است.


انواع آهک‌ها در کارهاي ساختماني استفاده مي‌شود.


آهکهاي چرب يا پر قوه


اين نوع آهکها، حدود چهار درصد ناخالصي همراه دارد و مهمترين ويژگي آن اين است که در تماس با آب به‌ شدت شکفته مي‌شود و حجم آن تا حدود 2.5 برابر مقدار اوليه‌اش افزايش مي‌يابد. مخلوط آن با شن در تماس با گاز کربنيک به‌ سرعت خود را مي‌گيرد و سفت مي‌شود (به مدت 15 روز در مجاورت هوا). از اين رو، آهک چرب را آهک هوايي نيز مي‌گويند.


آهکهاي کم قوه


اين نوع آهک‌ها از سنگ آهکي که 5 تا 6 درصد آهک دارند، توليد مي‌شود و ناخالصي‌هاي عمده آن را اکسيد آهن (گل اُخري)، اکسيد سيليسيم (سيليس) و اکسيد آلومينيوم (آلومين) تشکيل مي‌دهد. از ويژگيهاي اين نوع ماده آن است که به‌ کندي شکفته مي‌شود و ملات حاصل از مخلوط آن با شن، به‌ آرامي‌ در هوا سفت مي‌شود.


آهکهاي آبي


اين نوع آهکها، معمولا از سنگ آهکي که حدود 6 تا 22 درصد گل رس دارند، تهيه مي‌شود. از ويژگي‌هاي مهم اين نوع آهکها آن است که دور از هوا و حتي در زير آب، به آهستگي سفت مي‌شود، در تماس با آب خيلي شکفته مي‌شوند و با آب خمير کم‌ چسب توليد مي‌کند. بطور کلي، مي‌توان اين نوع آهکها را حد واسط بين آهکهاي هوايي و سيمان دانست.


کاربرد :


در صنعت ساختمان سازي ، در صنعت شيشه‌سازي ، در صنايع شيميايي به عنوان کمک ذوب ، ماده قليا کننده ، جاذبه رطوبت ، عامل چسبندگي و… .


 


سنگ آهک با درصد بالا از کربنات کلسيم به عنوان مل، در صنعت سيمان، در چاپ و امور چاپي، در خميردندان سازي، لاک سازي، عطرسازي و لاستيک سازي، در تهيه کود و استفاده در زمين‌هاي بي آهک، صنايع مس و فولاد، چرم سازي، صنايع شيميايي، دام و طيور، تصفيه آب، گنايي 


 


ساير محصولات:


سود مايع


 


مشخصات

  • جهت مشاهده منبع اصلی این مطلب کلیک کنید
  • کلمات کلیدی منبع : صنايع ,مي‌شود ,استفاده ,توليد ,ماده ,تهيه ,استفاده مي‌شود ,وجود دارد ,داخل بونکر ,تسمه نقاله‌هايي ,مواد حاصله ,| آهک هيدراته | آهک صنعتي | آهک ساختماني ,زنده | آهک هيدراته | آهک صنعتي
  • در صورتی که این صفحه دارای محتوای مجرمانه است یا درخواست حذف آن را دارید لطفا گزارش دهید.

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

بيماري هاي مردان وزنان Broken heart B4-1 دستگاه کارتخوان گلبن یاس GOD OFDARKNESS آنیون Carolyn فیلتر شنی FRP